Open top menu


Hi ha tres tipus diferents de sarna (sarcóptica, demodéctica i otodéctica), però em centraré a la sarna sarcóptica, la més comú en gossos.



És una enfermetat de la pell produïda per un paràsit extern anomenat Sarcoptes Scabei, un àcar. La vida d'aquest àcar es desenvolupa al gos, on la femella fa cavitats a la pell de l'animal i diposita els ous i material fecal.




Es contagia per contacte, així que el gos amb sarna no pot estar amb altres gossos durant el procés de curació. També es contagia a les persones, tot i que en menor grau i rarament al seu mateix nivell, per la diferent temperatura del cos humà. Tot i així, si tractes un gos amb sarna sempre t'has de rentar amb molt de sabó i aigua la part que ha tingut contacte amb el gos malalt. Jo he hagut de tractar més d'un gos amb sarna i no m'he contagiat ni he tingut picors mai, sempre tenint cura de la neteja posterior i no mantenir llargs periodes de contacte amb l'animal.




Els primers símptomes, abans que sigui totalment evident, són clapes sense pèl i grans picors al cos, a les zones on es troben els ous del paràsit. Si no es tracta ràpidament, s'estén per tot el cos provocant ferides generalitzades. Pot provocar la mort de l'animal si no es tracta com cal. Si es veu a temps, el tractament no és complicat i normalment arriben a la curació sense cap problema.




El tractament a seguir depèn del grau de desenvolupament de l'enfermetat. Pot ser via oral, amb injeccions d'invermectina (que mai es podran administrar a Collies, Shetland o creuats, segons tinc entès, ja que els afecta a una membrana encefàlica i els pot produir la mort), amb xampús per la pell...




Molts cops es diagnostica com una al·lèrgia i es tracta com a tal, sense resultat positiu. És un paràsit difícil de trobar. El veterinari ha de fer raspats a la pell del gos per diagnosticar amb certesa la sarna.

La sarna provoca un rebuig generalitzat a les persones i molts creuen que no se'ls pot tocar i tampoc es pot curar. No és cert. Com he comentat abans, té un fàcil tractament i una curació ràpida, a la majoria dels casos.








0 comentarios