Open top menu


El Rottweiler, provinent d'Alemanya, és conegut des de l'època dels romans, dels molosos.

Els romans es van instal·lar a la ciutat de Rottweil i dels gossos que allà hi eren, va aparèixer el Rottweiler (d'aquí el nom), que era utilitzat com a guia del ramat, tot i que actualment és més conegut, en temes de "feina", com seguretat i guardià.
Era conegut com el "carnisser de Rottweil" per portar el ramat i els carrets de carn pels soldats als mercats. També vigilava i acompanyava als carnissers a les seves vendes per protegir dels possibles lladres que vulguéssin quedar-se amb els diners de la venda.

A Rottweil podem trobar diferents monuments en honor a aquesta raça.

Amb el temps, quan es van necessitar gossos militars o policies, es va pensar en el Rottweiler i, després de fer certes proves, era utilitzat per ells.

Al tractar-se d'un gos robust i fort, de mida mitjana o gran, sempre ha fet respecte a molta gent, cosa que li ha portat molts problemes sense tenir-ne cap culpa.
Pot tenir de 60 a 70 cm d'alçada i arribar a pesar uns 50 o 60 quilos, tot i que poden ser menys.

Pèl curt i negre amb trossos color foc, normalment a la cara, és un gos que tothom sap reconèixer. A més, és un gos recurrent a pel·lícules de por des de que el vam veure a "La Profecía", com a gos del dimoni guardià de Damien. Un pes que encara porta a sobre quan molta gent el veu i diu que aquest gos li fa por sense haver-se ni apropat a ell.
Tots els Rottweilers que he conegut, i han estat molts, són gossos tranquils i bons, pacients i carinyosos.  Com s'ha de fer amb qualsevol altre gos, han estat socialitzats des de cadells amb altres gossos, mascles i femelles, i ajudats a entendre fins on es pot arribar. Tots tenim clar que si un gos de mida gran s'emprenya podem patir un greu disgust però a vegades el provocador és el petit amb el qual no s'ha posat gaire empeny amb la seva educació només pel fet de ser petit i "graciós".

Fa molts anys vaig sentir que els Rottweilers s'havien utilitzat durant molt de temps com cangurs de nens. I no em va sobtar gens ja que he vist la paciència que poden arribar a tenir i com és el seu instint protector.Les llegendes que hi ha sobre el Rottweiler acostumen a ser més o menys iguals canviant l'escenari. Un Rottweiler bo i juganer, a vegades amb les ovelles, a vegades amb una mare i el seu fill, que de sobte apareix davant el seu propietari amb el morro ple de sang i el fa creure que ha matat a qui no devia. El resultat sempre és que la sang és d'un llop i que el que havia fet era defensar la seva família o al ramat. És a dir, llegendes per demostrar que no tot el que sembla a primera vista és la realitat i que hem de mirar més enllà abans de jutjar. Si això ho tenim tots clar, veurem que molts gossos i molta gent no són el que semblen i que no tancar la ment ens ajudarà a ser millor persones i tenir més amics, sobretot canins!El Rottweiler, a diferència dels que estem acostumats a veure, tenen les orelles llargues, igual que la seva cua. El gos que té la cua com un pompó és tallada, això ho tenim clar, oi? I no és necessari, a no ser que li suposi un problema de salut. Però, desgraciadament, a molts gossos se'ls talla orelles i cua per l'estàndard obligatori per competicions, pedigree o exhibicions vàries. El que deia: innecessari.
Pot patir displàsia de cadera, cosa que hauria de vigilar-se, també, amb el tema del sobrepès i mantenir una alimentació adequada sense deixar que engreixi massa. Bé, tenir aquesta cura ha de ser generalitzada per la salut del gos però amb un que pateix displàsia encara més.

He llegit que els Rottweiler són més propensos a agafar la parvovirosi, cosa que no sabia i que encara em fa dubtar ja que aquesta enfermetat ataca als cadells (sobretot ja que els afecta més i tenen menys defenses) i he vist gossos malalts de totes les races. Però, per si de cas, prefereixo comentar-ho.
A l'hora d'adoptar un gos (o qualsevol animal) ens hem d'informar molt bé del que estem fent i quin gos estem decidint cuidar per tota la vida. I no em refereixo a buscar informació com "es porta bé amb els nens" perquè això no va a races. Que es porti bé amb els nens o no dependrà de l'educació, l'equilibri i el tracte que li donem a l'animal.
Parlo de gossos grans i forts, com el cas del Rottweiler, que, un cop crescuts, si no els heu ensenyat a no estirar, us portaran volant. Si no els heu socialitzat, tindreu greus problemes a l'hora de passejar amb ell i creuar-vos amb altres gossos. Si no us feu els seus amics i el feu feliç no el controlareu i després veuré casos, com ja he vist, de gossos abandonats o que regalen perquè no poden amb ell o per mil motius diferents. Tot per no saber com s'educa, s'ajuda i s'ha de tractar a un gos.
No és tan important buscar informació sobre com es fa de gran o si solta molt de pèl com quines són les necessitats de l'animal i si li podràs oferir. Pensa-ho abans de deixar-te portar per un caprici perquè un ésser viu no és ni un caprici ni un regal ni una moda. És un amic i company per la resta de la seva vida.

0 comentarios