Open top menu


En aquestes dates, desgraciadament, ens podem trobar gossos que han estat abandonats al carrer, fruit del rebuig dels regals de Nadal o simplement que s'han fet grans... Mil motius per a un fet desastrós. Bé, els pots trobar a qualsevol data però després de festes sempre és més habitual, igual que a l'estiu.




Amb el fred i les baixes temperatures els gossos poden passar nits senceres a l'exterior sense res que els ajudi a entrar en calor. I es troben molts casos amb hipotèrmia.

Com ja sabeu per l'anterior post sobre la temperatura dels gossos, acostumen a estar entre 35 i 39 graus, depenent de la seva edat. La hipotèrmia els fa estar a una temperatura molt més baixa, per haver patit massa el fred.



Si l'animal pateix d'una hipotèrmia severa necessitarà atenció veterinària urgent on s'intentarà que entri en calor de manera intravenosa i rebrà les cures necessàries.

Els símptomes de la hipotèrmia són gemecs, debilitat, falta d'agudesa mental (lleu), tremolors violentes, dificultat a la respiració, (moderada) calfreds i fins i tot taquicàrdia. Poden arribar al coma, pupil·les dilatades, gairebé sense pols (greu).



Per atencions urgents, de no més d'una hora abans que arribi el veterinari, podem fer vàries coses. Tingueu en compte que quan el té hipotèrmia l'hem de fer entrar en calor lentament.

El col·locarem a una habitació, dins de la vivenda, i l'envoltarem amb mantes calentes. Podem utilitzar l'assecador d'aire calent (sempre amb distància per evitar cremades), estufes o llar de foc.




També podem utilitzar borses d'aigua calenta envoltades en tovalloles, no directament, sobre el gos. Com quan pateixen el cop de calor però a la inversa, col·locarem aquestes borses a les aixelles, genolls, angonals... a les zones amb menys pèl.

Eviteu fer-li un bany d'aigua calenta, ja que podria causar-li la mort.


Podeu administrar-li serum oral, tebi, mesclat amb mel i/o sucre (dues cullaradetes per una tassa). Poc a poc i amb cura, ja que el contrast pot ser massa per l'animal. Així podem ajudar a evitar una hipoglucèmia, que tingui poc sucre a la sang.

La hipotèrmia, a més de per les temperatures baixes, la poden patir cadells acabats de néixer en temperatures normals, els gossos petits o vells, els que pateixen d'hipoglucèmia o els que es troben sota anestèsia.



Per evitar tot això sempre és millor que el gos dormi dins de casa (això jo ja ho crec sigui la época que sigui), sobretot quan fa fred.



També podem protegir el nostre amb roba si és un gos petit, dèbil, vellet, malalt o de pèl curt, que són els que més fred pateixen.



Els gossos disfruten moltíssim de la neu. Sempre que estiguin protegits i tinguin una llar, passaran un dia fantàstic si els podeu apropar o teniu la sort que neva a la vostra zona. Una cosa no treu l'altra!






0 comentarios