Open top menu


Quan treus el teu gos a passejar i ets responsable, saps què farà o no, on vigilar i com actuar. Lamentablement, aquest no és el cas de molts propietaris que no controlen el seu animal o, simplement, els és igual el que faci.

Els gossos no poden anar deslligats per llei. D'acord, ho entenc. Però imagineu que esteu a la platja, a la muntanya, a un parc on porten els gossos a passejar. Que puguis soltar el gos no vol dir que ho hagis de fer sense pensar en les conseqüències. El soltes si el teu gos no es barallarà, si et farà cas i està socialitzat. És a dir, si el tens educat. És així de simple.




M'he trobat amb moltíssims casos de gossos que han atacat a altres, fins i tot gossos que han mort per culpa d'aquests atacs. Propietaris que llencen la pilota del seu gos cap a altres gossos, sense saber com són o la seva reacció. I, un dels millors, el propietari que porta la seva gossa en zel al parc i la solta. Aquest és un dels meus preferits. No diuen res, arriben, i solten la gossa. Veus com s'apropen tots, intenten muntar-la i comencen les baralles. Un premi per aquest propietari.




He tingut moltíssimes baralles amb gent que no sap tenir gos i amb gent que no hauria de tenir-ne. Gent que, fins i tot, els ensenya a atacar.

També hi ha els casos dels amos sobreprotectors, que van amb la corretja tirant del gos, amb por que s'apropi a un altre. Així mai sabrà relacionar-se amb altres gossos i podeu provocar vosaltres mateixos una baralla. Quan més estireu i apreteu la corretja, més exciteu al gos i més nerviós es posa. Però una baralla entre gossos tampoc és res de l'altre món. M'explico. Una baralla amb un gos desequilibrat, no educat o agressiu amb altres, és perillosa, però la majoria de baralles als parcs són per una pilota, per intentar muntar un gos... No us heu d'espantar massa per això, és el més normal, però heu d'actuar.




No serveix de res que cridis i comencis a dir que parin quan es barallen. Tampoc és bona idea agafar el gos en braços, com molts fan. Penseu que si agafes el gos en braços, provoques que l'altre salti per mossegar i us enganxi a tu i a ell. Segons la meva experiència separant gossos en aquest estat, us diria que va bé agafar per la cua a l'animal i estirar. La seva reacció és girar-se, cosa que et dona temps a agafar-lo pel collar i separar, fins que es calmin. Sempre serà més fàcil separar gossos grans que petits, això també és veritat. No fiqueu la mà al mig dels dos gossos, rebreu la gran mossegada. També us dic que un cop de dent a una orella provoca molta sang, però no passa res. És molt aparatós, igual que les potes.




Que el teu gos s'hagi barallat amb un altre no vol dir que als cinc minuts no puguin estar jugant tan amics, com si res hagués passat. Intenteu no agafar por a aquests fets puntuals, perquè són normals, i no acostumen a anar més enllà. Sempre que el gos estigui socilitzat, repeteixo. Si està desequilibrat i mossega i es baralla freqüentment, heu de pensar en l'ensinistrament i, evidentment, no el podeu soltar amb altres gossos. Aquesta és la vostra responsabilitat com propietari.




És més, la majoria de cops que el teu gos es prepari per barallar-se, sabràs que ho farà. Tots coneixem massa bé el nostre gos com per veure una mirada, un gest, els pèls del coll com s'ericen. Eviteu que comenci la baralla.

I, si us plau us demano, intenteu no barallar-vos amb l'altre propietari dient "ha començat el teu, és culpa teva". Si els dos gossos estan educats i mai ha passat res, no culpeu a ningú, perquè és probable que hagi estat el teu gos el que hagi començat la baralla. I això no és culpa vostra. Això és quelcom normal.




I no em parleu de Gossos Potencialment Perillosos, definits per races, perquè no existeixen. El que existeix són els Amos Potencialment Perillosos. Però d'això ja parlarem un altre dia...

4 comentaris :

  1. Estic d´acord amb el que comentes. La meva gosseta és una barreja de pincher petit. Ella és molt tranquila a casa, però al carrer (sempre la porto lligada) borda i es tira contra motos que fan molt soroll, bicis, patinets, gent que corre..... no sé si es perquè s´espanta o que.... jo ja ho veig venir i intento evitar però molts cops no puc. També borda i es s´enfrenta amb gossos més grans que ella, que molts cops ni la borden però ella segueix, en canvi en gossets més petits que ella o igual juga tan feliç... no sé si es `normal´ o com fer-ho.... jejeje algun consell? Per cert, quan la porto al parc i va sense corretja no diu ni mu als gossos grans, sembla que els ignori... jeje pero a bicis i tal si... Moltes gràcies. nuria.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Núria!
      Hauria de conèixer més la teva gosseta per dir-te alguna cosa més, però pel que m'expliques jo diria que quan veus un gos petit, tu estàs tranquila i quan veus un gran, et poses nerviosa, i ella ho nota. El fet que em diguis que quan no va lligada no diu res pot significar vàries coses, però una pot ser que no et té a tu per protegir-la ni t'ha de protegir. No nota els teus nervis i està més relaxada. Tampoc pot tibar la corretja, que segur que encara l'excita més. Si coneixes un gos gran de que estiguis segura que no farà res, fes intents amb ell. Així tu estaràs també més tranquil·la. I així, poc a poc amb altres.

      Però no sóc ensinistradora, eh? És un consell personal per les coses que m'han passat.

      Si hi ha algú aquí que pugui ajudar a la Núria, que ens digui alguna cosa!

      I gràcies a tu, Núria! :)

      Elimina
  2. Moltes gràcies, ja sé que no ets insinistradora, però molts cops el dia a dia amb gossos i l´experiència fa molt!!! Doncs com sempre ens movem pel barri sempre son els mateixos gossos i la majoria dels grans es que mai diuen res, se la queden mirant i ella vinga bordarlos i em vap com greu per l´altre gos que hagi `d´aguantar´ que li bordin així. Ja provaré el que em comentes. I lo d´anar sense corretja jo també penso que és perquè ella no es sent protegida i llavors es protegeix ella mateixa pero clar, pel carrer no la vull portar suelta perquè em fa por amb els cotxes,.... Pero ja provaré el que dius amb el gos d´uns amics.

    Gràcies Cristina i qualsevol altre consell o comentari és benvingut!! :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Qualsevol consulta en la que et pugui ajudar, jo encantada! Ja m'explicaràs com va amb els gossos grans coneguts, eh?

      Ens llegim! ;)

      Elimina