Open top menu


La ingestió d'excrements s'anomena coprofàgia. Molts cops ens trobem amb aquest cas en gossos i pot tractar-se de les pròpies (autocoprofàgia), les d'altres companys (coprofàgia intraespecífica) o, fins i tot, les d'altres espècies (coprofàgia interespecífica).




A la major part dels casos aquesta pràctica desapareix amb l'edat, ja que molts cadells acostumen a menjar-se els seus excrements per aportació de proteïnes, tot i que no tots. El problema ve quan aquest costum va en augment o no varia amb el temps.




Existeix varietat de motius pels que un gos fa això:

Falta de nutrients.

Podria passar que el gos no estigui rebent la quantitat de nutrients que necessita. Podria ser per una ració menor de la que hauria de ser, per la presència de paràsits interns o per problemes de salut com la pancreatitis, infeccions intestinals...





Similitut amb el menjar.

Per menjar pinso de mala qualitat l'animal pot buscar aportar més nutrients amb els excrements, tot i rebre la dosi indicada. El procés de digestió dels gossos és més lent que el nostre i si no diferencia entre el seu menjar habitual i els excrements, agafarà l'hàbit com a costum i necessitat.




Gana o excés de menjar.

Si el gos no ha rebut l'alimentació o quantitat necessària és posible que busqui suplir aquesta gana amb excrements. Si, per altra banda, ha menjat en excés, no digereix bé el menjar i les seves deposicions seran similars al menjar (situació semblant a la de la falta de nutrients) pel que els seus excrements seran molt semblants al seu aliment diari.




Ansietat, soletat o estrés.

Gossos que no tenen l'activitat física o mental necessària, que passen molta estona sols o no estan gaire per ells i s'avorreixen ho poden utilitzar com a via d'escapament. Hi ha gossos que et porten coses per jugar o que estiguis per ells. Poden fer-ho amb els seus excrements i això seria una senyal de falta d'estímuls.




Imitació.

Si un altre gos amb el que conviuen ho fa, és possible que ho acabi fent tot i que no passa en tots.




Cridar l'atenció.

Si el gos veu que el propietari està pendent d'ell quan menja les caques podria fer-ho perquè estiguin per ell. De totes maneres, els gossos que ja tenen aquesta atenció a diari no acostumen a fer-ho per aquest motiu.




Hi ha més motius però potser aquests són els més habituals.

Què fer per evitar-ho? És la pregunta del milió. A veure, si es tracta d'un tema de salut, el veterinari podrà dir-vos quin és el problema i solucionar-ho però si no és això la millor manera de treure-li el costum és evitant que se les mengi. Ha de ser immediat i renyir o evitar que les mengi al moment. També diuen que una manera de canviar aquest costum és posant picant als excrements abans que intenti tastar-ho i, així, relacionarà que no té bon gust i deixarà de fer-ho.




Afegir que molts gossos troben apetitós l'excrement dels gats i això els pot portar molts problemes ja que corren el risc que siguin portadors de Toxoplasma Gondii, responsable de la Toxoplasmosi.




La Dana, la meva gossa, ho va fer durant un temps i jo anava enganxada a ella per evitar-ho només que fes l'intent i amb paciència, se li va treure el costum. Només puc dir-vos això: paciència! Si teniu al gos cobert de necessitats tan físiques com psicològiques, amb una dieta correcta i una atenció adhient, podeu canviar aquest mal hàbit amb el temps. I, depèn com el veieu, no està de més fer unes proves al veterinari, per si de cas.




I, evidentment, recolliu sempre els excrements del vostre gos. Fins i tot aquí, a Gelida, on l'Ajuntament facilita borses de plàstic per fer-ho, et trobes a cada pas. A vegades no hi ha borses disponibles però tots hem portat les nostres de tota la vida. I als pipi-can o llocs on el pots passejar, encara més. La higiene comença per un mateix i hi ha massa gent que quan trepitja una es queixa però després va deixant les del seu gos per tot arreu...


2 comentaris :

  1. ...traigo
    ecos
    de
    la
    tarde
    callada
    en
    la
    mano
    y
    una
    vela
    de
    mi
    corazón
    para
    invitarte
    y
    darte
    este
    alma
    que
    viene
    para
    compartir
    contigo
    tu
    bello
    blog
    con
    un
    ramillete
    de
    oro
    y
    claveles
    dentro...


    desde mis
    HORAS ROTAS
    Y AULA DE PAZ


    COMPARTIENDO ILUSION
    CRISTINA

    CON saludos de la luna al
    reflejarse en el mar de la
    poesía...

    ESPERO SEAN DE VUESTRO AGRADO EL POST POETIZADO DE RUSIR DEL MAR,LABERINTO ROJO LEYENDAS DE PASIÓN, BAILANDO CON LOBOS, THE ARTIST, TITANIC SIÉNTEME DE CRIADAS Y SEÑORAS, FLOR DE PASCUA

    José
    Ramón.

    ResponElimina
  2. Hola, José Ramón!

    Muchas gracias por tu poema y me alegro mucho que te guste el blog!

    Nos leemos!!

    ResponElimina