Open top menu


Hi ha tres tipus d'al·lèrgies en gossos a tenir en compte:

 - Al·lèrgies alimentàries (ingredients, menjars).

 - Al·lèrgies a les puces.

- Al·lèrgies atòpies (pols, polen, ambientadors...)

Avui parlarem de les reaccions al·lèrgiques a alguns ingredients que poden trobar al seu menjar.




Igual que les persones, els gossos poden patir al·lèrgies i no siempre desde petits, ja que les reaccions poden aparèixer de més adults tot i portar tota la vida menjant el mateix.

En molts casos apareix després d'una repetida o prolongada a una proteïna en particular. El seu sistema inmune reacciona i es produeix una al·lèrgia alimentària.



No existeix una cura per aquestes al·lèrgies, que poden provocar diarrees, vómits o reaccions cutànies severes, però sí una manera d'evitar-les. I els medicaments antihistamínics o amb cortisona no funcionen per reduïr les picors induïdes pels aliments.




El veterinari recomanarà fer una dieta específica, per eliminació, on canviarà els ingredients que fins ara menjava per uns altres completament diferents. Per exemple, si menjava un pinso de pollastre, passarem al be. En principi, en un mes aproximadament, a vegades abans, hauriem de veure una millora a l'animal, tot i que hi ha gossos que triguen més. I, per suposat, deixarem a una banda qualsevol llaminadura que prebia fins ara, per si de cas.



Un cop el gos està recuperat, afegim un a un els ingredients que menjava abans a fi de veure quin és el que li provoca la reacció al·lèrgica, de manera controlada, amb el vostre veterinari.

No sempre serà fàci trobar l'ingredient que li provoca aquesta reacció així que sempre és millor portar una dieta controlada i no fer-ho nosaltres mateixos. La dieta definitiva podrà ser una específica de veterinari o bé casolana, depenent dels ingredients que li facin mal i les necessitats del gos. La casolana pot ser molt positiva, un cop sabem l'ingredient que l'indueix a l'al·lèrgia però a la llarga, si no és ben controlada, pot provocar faltes de complexes vitamínics a l'animal.




Hem de diferenciar intolerància a al·lèrgia. Hi ha gossos que són intolerants a un ingredient en particular i es trobaran malament quan el tastin, tindran símptomes molt similars als de l'al·lèrgia, sense ser el mateix. Amb una al·lèrgia patiran picors a la pell, a les potes, a més dels que ja he comentat abans, fins i tot problemes auditius per infeccions.




Entre els ingredients més comuns que provoquen reaccions negatives estan el blat de moro, blat i soja, però també trobem d'origen animal com el pollastre, be o làctis. Podem dir que la majoria d'ingredients que causen al·lèrgia són els que tenen un nivell de proteïnes més alt i són consumits freqüentment.

Els aliments especials (de veterinari) estan elaborats de manera que les proteïnes són fragmentades, no arribant a un tant per cent massa alt, on el sistema immunològic no detecta la proteïna i no reacciona davant aquest ingredient.




Algunes al·lèrgies no sempre es veuen al moment o el mateix dia que el gos hagi menjat el que li provoca aquesta reacció. Poden aparèixer dies més tard, el que ho fa més complicat de detectar per un mateix.

Aproximadament un 10% dels gossos i fins un 30% dels gats pateixen una al·lèrgia alimentària.

No sorpren gaire aquesta dada, tenint en compte totes les al·lèrgies a les que nosaltres, els humans, ens podem trobar a diari. Només cal pensar quantes persones coneixeu, incloent vosaltres mateixos, amb alguna al·lèrgia.



Trobant l'ingredient o ingredients que provoquen l'al·lèrgia al vostre gos, no hi haurà cap problema. No hi ha una raça específica més propensa que altra, així que si veieu símptomes repetits al vostre amic pelut, porteu-lo al veterinari i feu el canvi de dieta, si és que és al·lèrgia alimentària el que pateix. Un cop fet això, el gos tornarà a disfrutar i menjar com sempre.





0 comentarios